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Nicholas Gill

O’Higgins Chile Sample delectable local foods while connecting with rural farmers



This overlooked region south of Santiago has been facing a changing climate, wildfires that are threatening hundred-year-old grapevines, frequent earthquakes and undervalued traditions. So a group of local cooks, winemakers and artisan growers have joined to preserve their campesino, or rural farmer, identity. In late 2023 their initiative, known as Ruta de los Abastos, began offering rural culinary experiences to connect visitors to local beekeepers, oyster farmers and other producers.

Markets and restaurants — like El Abasto in the city of Rancagua and the vineyard-based restaurants at Food and Wine Studio and Viña Vik — are highlighting regional ingredients like locally raised lamb, salt from the coast at Cáhuil and a rustic, low-alcohol wine called chacolí, produced by area growers. On the coast around Pichilemu and Punta de Lobos, amid minimalist beach lodges like Hotel Alaia, locavore seafood with natural wine lists — like those found at Mareal — dominates the scene.

— Nicholas Gill


Esta región ignorada al sur de Santiago se ha enfrentado a un clima cambiante, incendios forestales que amenazan vides centenarias, frecuentes terremotos y tradiciones infravaloradas. Entonces, un grupo de cocineros, enólogos y productores artesanales locales se han unido para preservar su identidad campesina. A finales de 2023, su iniciativa, conocida como Ruta de los Abastos, comenzó a ofrecer experiencias culinarias rurales para conectar a los visitantes con apicultores, criadores de ostras y otros productores locales.

Los mercados y restaurantes, como El Abasto en la ciudad de Rancagua y los restaurantes basados ​​en viñedos de Food and Wine Studio y Viña Vik, destacan ingredientes regionales como cordero criado localmente, sal de la costa en Cáhuil y un vino rústico con bajo contenido de alcohol. llamado chacolí, producido por agricultores de la zona. En la costa alrededor de Pichilemu y Punta de Lobos, entre alojamientos de playa minimalistas como el Hotel Alaia, mariscos locales con cartas de vinos naturales, como los que se encuentran en Mareal, dominan la escena gastronómica.

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